Kycklinggryta med nudlar
Kycklinggryta med nudlar (2 personer)
1 st. burk kokosmjölk
2 st. kycklingfiléer
1 st. morot
6 st. sockerärtor
4 st. minimajs
10 cm purjolök
1-2 tsk red curry paste
1 msk rapsolja
2 st. portioner nudlar
färsk koriander
- Skär kycklingen i mindre bitar.
- Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
- Skölj, skala och skär morot, sockerärtor. minimajs och purjolök i mindre bitar.
- Tillsätt dem i stekpannan och stek dem i några minuter.
- Häll ner kokosmjölken och tillsätt red curry paste, rör om väl. Låt koka i några minuter.
- Servera med nykokta nudlar och toppa med lite färsk koriander.



Tomatsoppa med sojabönor och keso
Tomatsoppa med sojabönor och keso(2 personer)
500 gram färska tomater
3 dl kokande vatten
1 dl soja bönor
1 dl keso
½ st. gul lök
1-3 st. vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 st. grönsaksbuljongtärning
3 dl kokande vatten
1 dl soja bönor
1 dl keso
½ st. gul lök
1-3 st. vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 st. grönsaksbuljongtärning
- Skölj och dela tomaterna.
- Skölj, skala och grov hacka löken och vitlöken.
- Hetta upp en kastrull med olja i botten.
- Fräs lök och vitlök som snabbast.
- Tillsätt tomaterna, buljongtärningen och det kokande vattnet.
- Rör om och låt små koka i ca 5 minuter.
- Smaka av och krydda ev. mer.
- Mixa soppan slät med en stavmixer, späd den med lite mer vatten om den blir för tjock.
- Lägg i soja bönorna och låt koka någon minut.
- Servera med en klick keso i soppan.
Vegan? Skippa keson.




- .
Torsk med smak av provencalska örter
Torsk med smak av provencalska örter (2 personer)
1 st. (400 gram) paket torsk, tinad
2 dl matlagningsgrädde
½ dl provencalska örter
salt
peppar
2 dl matlagningsgrädde
½ dl provencalska örter
salt
peppar
3 dl blandade frysta grönsaker
4-6 st. kalla, kokta potatisar
4-6 st. kalla, kokta potatisar
- Värm ugnen till 200 grader.
- Lägg torskblocken i formen.
- Salta och peppra.
- Häll i matlagningsgrädden.
- Strö på de provencalska örterna över torsken.
- Tillaga mitt i ugnen i ca 10-13 minuter.
- Medan fisken blir färdig, stek potatisen och koka grönsakerna.
- Servera med stekt potatis och grönsaker.

Vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne
1 st. förpackning med färska lasagneplattor
1 st. burk grillad paprika
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 dl riven ost
½ st. gul lök
peppar
Kokande vatten i en skål.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Blanda ihop matlagningsgrädde och mjölk.
- Hacka löken.
- Dela de grillade paprikorna i mindre bitar.
- Koka upp vatten med vattenkokaren, häll vattnet i en skål och lägg lasagneplattorna i vattnet.
- Häll lite gräddsås i botten på en ugnsfast form. Varva lasagneplattor med lök, grillad paprika och gräddsås.
- Toppa med riven ost och peppar.
- Tillaga i ugnen i 10-12 minuter, eller tills lasagnen fått fin färg.
- Servera med en grönsallad.

Tropisk paj
Tropisk paj
3 dl vetemjöl
3 dl tropiskfrukt mix med mango, melon, persika, ananas (välj frukter/bär som du tycker om)
50 gram smör
1 st. ägg
1 dl rostade mandelflan
½ dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl tropiskfrukt mix med mango, melon, persika, ananas (välj frukter/bär som du tycker om)
50 gram smör
1 st. ägg
1 dl rostade mandelflan
½ dl socker
1 tsk bakpulver
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skala och dela frukterna i mindre bitar.
- Blanda vetemjöl, smält smör, ägg, socker och bakpulver med elvisp tills du fått en kladdig fast smet.
- Lägg fruktmixen på botten av en ugnsfast form.
- Bred på smeten och toppa med rostade mandelflan.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills pajen fått lite fin färg.
- Servera med grädde.


Köttfri måndag
Wokad nudelsallad (2 personer)
2 st. portioner äggnudlar
3 dl sojabönor
En bit vitkål
½ st. gul lök
½-1 st. chili
2 msk vatten
1 msk rapsolja
3 dl sojabönor
En bit vitkål
½ st. gul lök
½-1 st. chili
2 msk vatten
1 msk rapsolja
salt
peppar
peppar
- Koka nudlarna efter anvisningen på förpackningen.
- Skölj och strimla vitkålen.
- Skala och skär löken.
- Finhacka chilin.
- Hetta upp en wok/stekpanna med olja i.
- Woka vitkål, lök och chili under omrörning.
- Tillsätt lite vatten och sojabönorna. Woka under omrörning tills allt värmts upp.
- Krydda med salt och peppar
- Precis innan servering, lägg i nudlarna och sväng runt allt.
- Servera, ät och njut!



Livets goda
Ibland snubblar man över smakkombinationer som är helt fantastiska. Nu har jag trillat i träsket och blivit en "jordnötssmör-äpple-junkie". Huvva vad gott det är. Har du inte provat? Gör det, men var beredd på att det kan vara beroende framkallande.

Livets goda
Ekologiskt äpple
Ekologiskt jordnötssmör
Ekologiskt jordnötssmör
-
Skölj och skär mindre bitar av äpplet.
-
Dippa äppelbitarna i jordnötssmör.

Tonfisksallad
Tonfisksallad (2 personer)
1 st. burk tonfisk
2 st kokta ägg
2 dl kokt ris
2 dl blandning av gröna ärtor, sojabönor och majs
2 dl blandning av gröna ärtor, sojabönor och majs
salt
peppar
-
Öppna tonfiskburken, häll bort vattnet eller oljan.
-
Skala äggen, skär dem i mindre bitar.
-
Är grönsakerna frysta? Koka upp vatten i en vattenkokare och häll över de frysta grönsakerna. Låt stå några minuter. Häll sedan bort vattnet.
-
Blanda tonfisk, ris och grönsaker.
-
Strö ev. över lite salt och peppar.
-
Lägg äggen på salladen.
-
Servera med en snabb dressing gjord på creme fraiche och chilisås.
Kokosplättar
Kokosplättar (2 personer)
3 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck
3 st. ägg
1½ dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
1 dl riven kokos
1 tsk bakpulver
en klick smör
1½ dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
1 dl riven kokos
1 tsk bakpulver
en klick smör
ev. mer smör till stekningen
mosad banan
kvarg
kvarg
- Blanda mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl, kokos och bakpulver i en skål.
- Smält smöret, häll i det i smeten.
- Rör om tills smeten är slät.
- Hetta upp en stekpanna.
- Vill du, kan du ha i lite mer smör innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
- Grädda plättarna några minuter på varje sida.
- Servera med mosad banan och kvarg.

Till alla underbara pappor på Farsdag
Choklad- och bananmuffins
3 dl vetemjöl
1-2 st. mogna bananer
3 dl vetemjöl
1-2 st. mogna bananer
2 st. ägg
50 gram flytande margarin
1-2 msk kakao
1-2 msk kakao
1½ tsk bakpulver
- Värm ugnen till 175 grader.
- Mosa bananerna.
- Smält margarinet.
- Vispa äggen poröst.
- Blanda ihop bananmoset med margarinet och äggen.
- Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl.
- Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
- Låt svalna innan du serverar dem.


Restfest med tacogratäng
Tacogratäng (2 personer)
250 gram köttfärssås med tacosmak
1 st. förpackning Philadelphiaost
½ st. purjolök
1 dl riven ost
- Värm ugnen till 220 grader.
- Häll köttfärssåsen i en ugnsfast form.
- Skölj och hacka purjolöken.
- Strö purjolök över köttfärsen och bred på Philadelphiaosten, toppa med riven ost.
- Ställ in i ugnen tills osten smält och fått färg, ca 10-12 minuter.
- Servera med nachochips, grönsaker, salsa och mosad avokado.

Morotsoppa med ostchips
Morotsoppa med ostchips(2 personer)
4-5 dl kokande vatten
2-3 st. morot
1-2 st. potatisar
½-1 st. gul lök
1 msk rapsolja
1 msk paprikapulver
1 st. grönsaksbuljongtärning
1 dl riven ost, gärna med lite smak i ex Präst- eller Wästerbottensost
2-3 st. morot
1-2 st. potatisar
½-1 st. gul lök
1 msk rapsolja
1 msk paprikapulver
1 st. grönsaksbuljongtärning
1 dl riven ost, gärna med lite smak i ex Präst- eller Wästerbottensost
- Skölj, skala och skär morötterna och potatisarna i mindre bitar. (Ju mindre desto snabbare blir de klara)
- Skala och dela löken.
- Hetta upp en kastrull med olja i botten.
- Fräs löken som snabbast.
- Tillsätt alla rotsaker, buljongtärningen samt paprikapulvret och det kokande vattnet.
- Rör om och låt små koka i ca 5-7 minuter.
- Smaka av och krydda ev. mer.
- Mixa soppan slät med en stavmixer, späd den med lite mer vatten om den blir för tjock.
- Medan soppan kokar, värm ugnen till 200 grader.
- Klä en plåt med bakplåtspapper och nyp ihop små högar av ost. Lägg dem på plåten, in i ugnen i några minuter tills de smält och fått lite färg.
- Servera soppan med en ostchipsen.

