Gröna hissen
Gröna hissen (2 personer)
4 dl havtornsjuice
1 st avokado
1 st rivet äpple
- Sätt alla ingredienser i en skål, mixa med stavmixer tills smoothien är slät.
- Toppa med en nypa rivet äpple.
Kikärtsbiffar
Kikärtsbiffar (2 personer)
1 förpackning kikärtor ex Zetas ekologiska
1 större morot
1 st ägg
½ chilifrukt
1-2 st vitlökskylftor
1 msk rapsolja
ev salt och peppar
Häll kikärtorna i ett durkslag, skölj dem under rínnande vatten.
Skölj, skala och riv morötterna.
Sätt kikärtorna, de rivna morötterna och ägget i en bunke, mixa med stavmixer.
Hacka vitlök och chili fint.
Tillsätt vitlök och chili i bunken och blanda ordentligt.
Smaka, salta och peppra vid behov.
Hetta upp en stekpanna med olja i.
Forma biffar och stek dem i några minuter på var sida så biffarna får fin färg.
Servera biffarna med ett gott bröd och en god tzatsiki gjord på morot, gurka, vitlök och crème fraiche.

Fisk på ett snabbt och enkelt sätt


-
Häll vattnet i en kastrull, tillsätt buljongtärningen och låt det koka upp.
-
Skala och skär potatisarna och morötterna i mindre bitar.
-
Skölj purjolöken och strimla den.
-
Tillsätt potatisarna och morötterna i vattnet. Låt koka några minuter.
-
Tillsätt fisken och purjolöken, låt koka tills det är färdigt.
-
Smaka av och krydda ev. mer.

Te
Alla tesorter innehåller antioxidanter. Vitt te innehåller mest, sedan grönt och sist svart. Mängden antioxidanter i en kopp te kan motsvara det som finns i två äpplen.
Har du provat på att göra eget te? Inte, gör det.
Citronte (1 kopp)
2 dl varmt vatten
6 st citronmelissblad
1 ekologisk citronskiva
Mortla citronmelissen, smakerna frigörs och du får ett godare te.
Häll varmt vatten i en kopp, tillsätt citronmelissen och citronskivan.
Låt dra i 2-3 minuter innan du dricker det.
God torsdagsmorgon

Kicka igång en ruskig och mörk höstdag med den här färgglada frukosten och du får massor med energi.


Ostgratinerad tomat och zucchini
1 zucchini
½ röd chili
150 g mozzarella
1 tsk peppar
- Skölj tomaterna och zucchinin, skär dem i ½ cm tjocka skivor.
- Kärna ur chilin och finhacka den.
- Varva tomater och zucchini i en ugnsfastform, strö över chili, mozzarella och peppar.
- Ställ in i ugnen i 200 grader i 10-12 minuter eller tills mozzarellan fått lite färg.
Ljummen kräftstjärtssallad

Ljummen kräftstjärtssallad
Kokt pasta
Kräftstjärtar i lag
- Låt kräftstjärtarna och majsen rinna av i ett durkslag.
- Skölj och skär purjolöken i mindre bitar.
- Värm pastan så den blir lite varm.
- Blanda pasta, kräftstjärtar, majs, keso och purjolök.
- Ät och njut!

Stekpannebröd

Stekpannebröd
- Blanda vetekli och vatten, låt stå och dra medan du plockar fram de andra sakerna.
- Knäck i ägget, rör om.
- Tillsätt vetemjöl och bakpulver. Arbeta ihop degen.
- Hetta upp en stekpanna.
- Platta ut bröden och stek den några minuter på var sida.
- OBS! Stekpannan ska vara torr.
- Servera bröden till en smarrig soppa eller ät dem till kvällsfikat.
Mandelpotatis- och löksoppa

- Skala och skär potatisen och löken i mindre bitar.
- Hetta upp en kastrull med olja.
- Fräs potatisen och löken.
- Tillsätt kokande vatten och låt det koka.
- Sätt ner buljongtärningen.
- Koka tills potatisen är mjuk.
- Mixa soppan slät med en stavmixer.
- Häll i en skvätt grädde.
- Smaka av och krydda ev mer.
Värmande kaneldryck

- Värm kanelmjölken i en kastrull.
- Vispa så du får ett härligt skumm.
- Pudra lite kanel över.
- Vill du lyxa till det, ha i en skvätt grädde.


Fiskbiffar med dillpotatis
Fiskbiffar med dillpotatis (2 personer)
400 gram torsk eller annan vit fisk
2 dl gräslök
1 msk chilipeppar
1 msk rapsolja
1 tsk salt
6-8 potatisar
1½ dl crème fraiche
lite salt och peppar
- Tina fisken.
- Ta fram matberedaren och lägg fisken, gräslöken, salt och chilipeppar i den. Kör tills du fått en fin färs.
- Forma biffar av färsen.
- Hetta upp en stekpanna med rapsolja i och stek fiskbiffarna några minuter på varje sida på medelhög värme.
- Koka potatis och lägg ner några dillkvistar.
- Blanda crème fraiche, salt och peppar.
Avokado
För att kontrollera om avokadon är mogen eller inte, kan man försiktigt trycka med ett finger på skaftfästet och känna om den ger efter, gör den det är den mogen.
Avokadon missfärgas snabbt efter att man skärt upp den, det beror på oxidering som sker när fruktköttet utsätts för syre. För att förhindra det kan man tillsätta några droppar citron på bitarna eller i guacamolen, men kan även låta kärnan ligga kvar i röran så håller den färgen bättre.
Vad kan man göra med en avokado?

Ett mättande mellanmål med mosad avokado på hårt bröd

Dessert med avokado, plommon och smultron

Kycklingmacka delux
Grovt bröd
Grillad kyckling
Sallad
Crème fraiche
Rödlök
Curry
ev koriander
Skala och hacka rödlöken.
Blanda lök, crème fraiche och curry, smaka av.
Skär några skivor bröd.
Lägg skivad kyckling på och toppa med curryröran.
Gillar du koriander, hacka några blad och strö över.

Mango- och plommonsmoothie

Mango- och plommonsmoothie (1 person)
- Skala mangon.
- Dela plommonen och ta ur kärnan.
- Mixa smoothien slät med en stavmixer.


After work out- plättar

6 dl mjölk
1 dl blåbär
1 msk rapsolja
ev mer rapsolja till stekning
- Blanda mjölk, vetemjöl, ägg, kesella och olja väl i en bunke.
- Rör om tills smeten är slät.
- Tillsätt blåbär, blanda försiktigt.
- Hetta upp en stekpanna.
- Vill du, kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
- Grädda plättarna några minuter på varje sida.
- Servera med grädde.

Pasta med hallomi och pesto

- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
- Skölj och skär zucchinin i stavar.
- Hacka löken.
- Skölj tomaterna.
- Skär halloumin i skivor.
- Hetta upp en stekpanna med rapsoljan i.
- Stek halloumin i någon minut på varje sida, tills den fått lite färg. Lyft den färdigstekta osten åt sidan.
- Tillsätt zucchinistavarna, den hackade löken och tomaterna i stekpannan. Stek i några minuter.
- Blanda pastan med peston.
- Servera pestopastan med halloumi och stekta grönsaker.
Grymmaste potatissalladen

Grymmaste potatissalladen (2 personer)
6-8 st kalla kokta potatisar
- Skär potatisarna i mindre bitar.
- Hacka löken.
- Blanda potatis och lök med creme fraishen.
- Peppra, rör om.
- Klipp gräslöken över.
- Låt gärna stå i någon minut innan servering.