Renskavsgryta med kokt potatis
Renskavsgryta med kokt potatis (2 personer)
200 gram renskav
1 st. morot
½ st. gul lök
en liten bit kålrot
2 dl crème fraiche
1-2 msk kryddblandningen ”Vilda fantasier” (innehåller bl.a. rosépeppar)
1-2 tsk soja
en klick smör
färsk persilja
ev. salt
- Skölj och hacka morot, lök och kålrot.
- Hetta upp en stekpanna med smöret i.
- Fräs grön- och rotsakerna en kort stund.
- Tillsätt renskav.
- Krydda med Vilda fantasier ,soja och salt.
- Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop.
- Smaka av och krydda eventuellt mer.
- Strö över färsk persilja.
- Servera med potatis och grönsaker.


Toast Skagen med en twist
3 dl skalade räkor
2 dl crème fraiche med smaka av örter
salt
peppar
- Blanda räkorna med crème fraiche.
- Krydda med salt och peppar, smaka av.
- Ställ svalt.
- Servera med sallad och rostat bröd.



Hamburgare med smörstekt vitkål
½ st. gul lök
1-2 st. vitlöksklyftor
salt
en klick smör
- Knäck ägget i en skål.
- Finhacka lök och vitlök.
- Blanda ihop köttfärs, ägg, lök och vitlök.
- Salta och peppra efter smak.
- Forma biffar.
- Hetta upp en stekpanna med oljan i.
- Stek biffarna tills de är färdiga.
- Lägg biffarna åt sidan.
- Hacka vitkålen.
- Lägg en klick smör i stekpannan och tillsätt vitkålen.
- Stek det som snabbast och servera med biffar och skivad gurka.


Snabbwok som passar till mycket
1 st. morot
1 st. gul lök
½ st. färsk broccolibukett
1 msk rapsolja
- Skölj och skala moroten.
- Skär den i tunna slantar.
- Skölj och skär mindre buketter av broccolin.
- Skala och hacka löken.
- Hetta upp en stekpanna med oljan i.
- Woka allt snabbt på ganska hög värme.
- Tillsätt sweet chilisåsen, rör runt.
- Servera som tillbehör till kyckling, fisk eller något vegetariskt.


Påskfrulle

Choco-shake
2 st. bananer
1 dl havregryn
4 msk jordnötsmör
2 msk kakao
- Lägg alla ingredienser i en tillbringare.
- Mixa shaken med en stavmixer.
- Drick och njut.

Bön- och linsgryta
Bön- och linsgryta(2 personer)
1 st. burk thaigrytbas
2 dl kokt Kvarnsgryn; blandning av havre, vete, korn och råg
1 dl sojabönor
1 dl linser
1 dl majs
1 st. liten burk strimlade bambuskott
1 st. morot
½ st. gul lök
10 st. små broccolibuketter
2 msk rapsolja
salt
peppar
- Öppna burkarna med bambuskott och majs, häll dem i ett durkslag och låt de rinna av.
- Skölj, skala och skär plantar av moroten.
- Skala och hacka löken.
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Fräs löken.
- Tillsätt morot, broccoli, bönor, linser, bambuskott och majs.
- Häll i thaigrytbasen. Låt koka upp och koka någon minut.
- Krydda med salt och peppar. Smaka av, krydda ev. mer.
- Servera med kvarngryn och bröd.


Currykyckling med ris
Currykyckling med ris (2 personer)
300 gram strimlade kycklinglår
2 dl matlagningsgrädde
10 st. små broccolibuketter
10 st. körsbärstomater
½ st. gul lök
1-2 msk curry
2 msk rapsolja
salt
peppar
2 st. portioner ris
- Skölj, skala och hacka lök, broccoli och körsbärstomaterna.
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Tillsätt curryn och fräs runt.
- Tillsätt kycklingen, stek under omrörning i några minuter.
- Tillsätt grönsakerna, stek ytterligare någon minut.
- Häll i grädden, låt koka upp och gotta ihop sig.
- Krydda med salt och peppar. Smaka av, krydda ev. mer.
- Servera med ris.


Go Green

1 st. bit färsk ingefära, ca 1-2 cm
2-3 st. isbitar
- Skölj ärtskotten.
- Skala ingefäran.
- Lägg allt i en mixer, kör tills den är slät.
- Drick och njut!


Stekt torsk med ljummen sallad
2 st. torskfiléer, tinade
200 gram frysta grönsaker
1½ dl kokt kall pärlcouscous, fungerar lika bra med matvete, bulgur mm
10 st. körbärstomater
½ st. röd lök
2 msk rapsolja
1-2 tsk citronpeppar
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Krydda torskfiléerna med citronpeppar och stek dem några minuter på var sida.
- Ta upp fisken.
- Häll i rapsolja, tillsätt grönsakerna, stek dem under omrörning.
- Skala och hacka löken.
- Skölj och dela tomaterna.
- Tillsätt lök, tomater och pärlcouscous i stekpannan.
- Fräs runt allt i några minuter.
- Servera med fisken.


Äta ute

300 gram wok grönsaker
2 st. tortillas
1 dl crème fraiche blandat med gräslök eller andra örter
2 msk rapsolja
- När murrikkan är varm, häll i rapsoljan.
- Tillsätt kebab och grönsaker.
- Rör om.
- Servera woken i ett tortillabröd med en klick crème fraiche.


Eftermiddagsfika




Chili- och vitlöksbiffar
½ st. gul lök
½ st. chili
1-2 st. vitlöksklyftor
salt
- Knäck ägget i en skål.
- Finhacka lök, vitlök och chili.
- Blanda ihop köttfärs, ägg, lök, vitlök och chili.
- Salta och peppra efter smak.
- Forma biffar.
- Hetta upp en stekpanna med oljan i.
- Stek biffarna tills de är färdiga.
- Servera med potatis och grönsaker.
