Bacon- och fläskfilégryta

Bacon- och fläskfilégryta (2 personer)
250 gram fläskfilé
1 st. paket bacon
2 dl matlagningsgrädde
½-1 st. gul lök
paprikapulver
soya
salt
peppar
- Putsa och strimla fläskfilén.
- Skala och hacka löken.
- Hetta upp en stekpanna.
- Dela baconet och stek det några minuter.
- Tillsätt lök och fräs kort.
- Rör ner fläskfilén.
- Bryn köttet runt om.
- Krydda med paprikapulver, soya, salt och peppar.
- Häll i matlagningsgrädde och låt koka upp och koka i ca 5-7 minuter på svagare värmer.
- Smaka av och krydda ev. mer.
- Servera med kokt ris och grönsaker.

Fyra goda och mättande mellanmål
After Work Out-smoothie
1 dl röda vinbär eller ½ dl vinbärssaft
lite honung
- Häll upp kvarg, mjölk, soja- eller havredryck, bär/saft, honung och mald vanilj i en tillbringare.
- Mixa med stavmixer till smoothien är slät.

Banan-vaniljplättar
3 dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
1 dl kvarg
1 st. mogen banan
1 msk rapsolja
1 tsk mald vanilj
- Mosa bananen i en skål.
- Bland mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl, kvarg, olja, vanilj och bakpulver i en bunke/skål.
- Rör om tills smeten är slät.
- Tillsätt bananmoset.
- Hetta upp en stekpanna.
- Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
- Grädda plättarna några minuter på varje sida.
- Servera med en fruktsallad gjord med vindruvor och banan.


Veggryta

Veggryta(2 personer)
1 st. burk blandade bönor
1 st. burk thaigrytbas
2 dl kokt matvete
1 st. liten burk strimlade bambuskott
1 st. morot
1 st. gul lök
2 msk rapsolja
salt
peppar
- Öppna burkarna med blandade bönor och bambuskott, häll dem i ett durkslag och skölj noggrant under rinnande vatten.
- Skölj, skala och skär plantar av moroten.
- Skala och hacka löken.
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Fräs löken.
- Tillsätt morot, bönor och bambuskott.
- Häll i thaigrytbasen. Låt koka upp och koka någon minut.
- Tillsätt matvetet.
- Smaka av och krydda ev. mer med salt och peppar.
- Servera med ett gott bröd.


Sockerstekta lussekatter
”Nu är glada julen slut, slut, slut…” men vad hittade jag i frysen? Jo några stackars lussekatter som hade gömt sig. Men ärligt och uppriktigt så är jag less på allt som har med julen att göra men det att slänga lussekatterna det går inte så jag gjorde så här.

Sockerstekta lussekatter
2 st. lussekatter
½ dl socker
- Skär lussekatterna i mindre bitar.
- Hetta upp en torr stekpanna.
- Häll i sockret.
- Vänd runt lussebitarna i sockret.
- Servera med glass.

Exotiskamuffins

- Värm ugnen till 175 grader.
- Mosa bananen
- Gröp ur sharonfrukterna och mixa köttet till en pure.
- Smält margarinet.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda ihop bananmoset och sharonpuren med margarinet, kvargen och äggen.
- Blanda vetemjöl och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl.
- Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
- Låt svalna innan du serverar dem.


Matig kräftsallad

300 gram kräftstjärtar
1 st. salladslök
- Koka matvetet eller använd gårdagens rester.
- Låt kräftstjärtarna rinna av om de legat i lag.
- Skölj salladen, torka den.
- Skölj och gör mindre bitar av tomaterna, gurkan och salladslöken.
- Blanda allt i en skål eller servera kräftstjärtarna vid sidan om.
- Gör en dressing på crème fraiche, vitlök, salt och peppar.
- Servera salladen med vitlöksdressingen och ev. bröd.

Uppladdning eller belöning?

3 dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
1 dl kvarg 1%
1 msk rapsolja
1 tsk mald vanilj
- Bland mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl, kvarg, olja, vanilj och bakpulver väl i en bunke.
- Rör om tills smeten är slät.
- Hetta upp en stekpanna.
- Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
- Grädda plättarna några minuter på varje sida.
- Servera med en fruktsallad och smoothie.



Tväråbäcks- tacokrydda

Tväråbäcks- tacokrydda
2 msk chilipeppar
2 msk paprikapulver
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
½-1 tsk svartpeppar
- Blanda allt i en burk, skaka om.


Krämig pasta med köttbullar

2 dl matlagningsgrädde
1 dl gröna ärtor
1 st. gul lök
1 klick smör
soja
peppar
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
- Skala och skär löken i ringar.
- Hetta upp en stekpanna.
- Klicka i smöret i panna.
- Färs löken.
- Tillsätt köttbullarna. Stek dem några minuter under omrörning.
- Tillsätt i ärtorna.
- Häll i matlagningsgrädden.
- Tillsätt soja och peppar.
- Smaka av och krydda ev. mer.
- Låt koka ihop en stund.
- Häll av vattnet från pastan.
- Rör ner pastan i stekpannan och låt det gotta ihop sig en minut.

Helgmys

150 gram rökt skinka i skivor
½-1 st. rödlök
- Skala och finhacka löken.
- Skär skinkan i mindre bitar.
- Blanda crème fraiche, skinka och lök.
- Krydda med salt och peppar.
- Ställ svalt till servering.
- Lägg crostinis på ett fat och klicka skinkröran på dem.


Äppelsmoothie

- Lägg äpple, yoghurt, mjölk, soja- eller havredryck och pumpakärnor i en tillbringare.
- Mixa med stavmixer till smoothien är slät.

