Äpple- och vaniljmugcake
1-1½ dl vetemjöl
½ dl vaniljkvarg
rapsolja
- Skölj och riv äpplet grov på ett rivjärn.
- Knäck ägget i en skål.
- Rör ihop alla ingredienser.
- Smörj två formar med lite rapsolja.
- Klicka i smeten i formarna och mikra dem en åt gången i 1½ minut på max.
- Vill du ha en klick kvarg eller grädde till, ta det annars funkar kakan bra som den är.

Tillbehör till maten
1 bit kålrot
1 st. gul lök
1 msk rapsolja
salt
peppar
- Skölj och skala kålroten, strimla den.
- Skölj och strimla vitkålen.
- Skala och skär ringar av löken.
- Hetta upp en stekpanna med oljan i.
- Woka grönsakerna i några minuter tills de blivit något mjuka.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera till middagen.

Choklad- och bananmuffins
1 st. banan, gärna lite brunaktig för sötman
1 st. ägg
½ dl kvarg
½ dl sojadryck
2 msk kakao
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skala bananen och mosa den i en skål.
- Knäck i ägget och rör om.
- Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl.
- Klicka ut smeten i små muffinsformar, fyll formarna till 2/3 ungefär.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills muffinsen är färdiga.


Smördegsflan med banan och jordnötssmör
Smördegsflan med banan och jordnötssmör (2 personer)
2 st. smördegsplattor, lite tinade
1-2 st. bananer
1 st. ägg
20 gram mörkchoklad
3 msk jordnötssmör
Glass eller grädde till servering
- Värm ugnen till 220 grader.
- Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Kavla ut smördegsplattorna något.
- Bred ut jordnötssmöret på smördegsplattorna.
- Halvera bananerna och dela dem i mindre bitar.
- Lägg bananbitarna på plattorna.
- Knäck ägget i en skål, vispa ihop och pensla plattorna.
- Riv chokladen grovt, strö över.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills den fått fin färg.
- Servera med glass eller grädde.

Nudelsoppa med räkor
Nudelsoppa med räkor (2 personer)
7-5 dl vatten
2 st. förpackningar nudlar
300 gram skalade, tinade räkor
150 gram minimajs
150 gram haricot verts
3 cm ingefära
3-4 msk curry (mindre om du inte vill ha det starkt)
- Skölj och skär minimajs och haricot verts i mindre bitar.
- Skala ingefäran och finhacka den.
- Koka upp vattnet i en kastrull, tillsätt nudlarna, minimajs, haricot verts och ingefära.
- Krydda med curry, smaka av och krydda eventuellt lite mer.
- När det är 1 minuts koktid kvar på nudlarna, lägg i räkorna.

Banan- och aronia mugcake med kvargfluff
2 st. ägg
1 st. banan
4½ msk kokosmjöl
3 msk kokosdryck
1½ tsk bakpulver
rapsolja
1 tsk mald vanilj
- Skala och mosa bananen.
- Knäck äggen i en skål.
- Rör ihop alla ingredienser.
- Smörj tre eller fyra mindre formar med lite rapsolja.
- Klicka i smeten i formarna och mikra dem en åt gången i 1½ minut på max.
- Blanda ihop kvargfluffen och servera med mugcaken.


Älgskavsgryta
Älgskavsgryta (2 personer)
200 gram älgskav
1 st. morot
½ st. gul lök
en liten bit kålrot
2 dl crème fraiche
1-2 msk kryddblandningen ”Vilda fantasier” (innehåller bl.a. rosépeppar)
1-2 tsk soja
en klick smör
färsk persilja
ev. salt
- Skölj och hacka morot, lök och kålrot.
- Hetta upp en stekpanna med smöret i.
- Fräs grön- och rotsakerna en kort stund.
- Tillsätt älgskav.
- Krydda med Vilda fantasier ,soja och salt.
- Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop.
- Smaka av och krydda eventuellt mer.
- Strö över färsk persilja.
- Servera med potatis och grönsaker.

God morgon-müsli
- Värm ugnen till 220 grader.
- Ta fram en ugnsplåt och täck den med bakplåtspapper.
- Blanda havregryn och rågflingor på plåten.
- Strö över blandningen av frön, nötter och kärnor som du tycker om.
- Klicka ut små duttar jordnötssmör över plåten.
- Ringla honung över.
- Sätt in plåten mitt i ugnen.
- Rosta müslin i 5-7 minuter. Rör om då och då.
- Låt svalna innan du njuter av en supergod müslitallrik med kvarg och torkade bär.


Chiagröt med björnbär och torkade blåbär
Det här är verkligen en superfrukost. Fullpackad med nyttigheter som håller dig mätt länge. Det bästa är att det fixar sig själv under natten och när du stiger upp på morgonen är den färdig, det enda du behöver göra är att tillsätta bär. Hur skönt som helst!
Chiagröt med björnbär och torkade blåbär (2 personer)
4 dl kokosdryck (går lika bra med mjölk eller dylikt)
1 dl torkade blåbär
4 msk chiafrön
- Blanda chiafrön, blåbär och kokosdryck.
- Ställ i kylen över natten.
- Ta fram, rör runt.
- Servera med björnbär.

Artikel i Expressen

Blomkålsbollar
1½ dl mjöl (glutenfritt? Välj sojamjöl eller dylikt)
½ st. färsk chili
1 msk gurkmeja
- Skölj och ta bort bladen från blomkålen, torka den.
- Riv blomkålen grovt på ett rivjärn.
- Finhacka chili.
- Blanda mjöl, gurkmeja och salt.
- Tillsätt blomkål och chili, blanda väl.
- Knäck i ägget och rör ihop till en kletig smet.
- Hetta upp rikligt med rapsolja i en kastrull.
- Forma bollar, blöt händerna med kallt vatten, då fastnar det mindre.
- Fritera bollarna, några åt gången i några minuter tills det blivit gyllenbruna. Låt rinna av på papper.
- Servera med ris, sallad och dressing.


Livets dryck
1 msk citronsaft
1 msk riven mörkchoklad
- Blanda råsocker och den rivna chokladen.
- Lägg det i botten på koppen/glaset.
- Fyll på med kaffe.
- Häll i citronsaften.
- Smaka på den nya spännande koppen kaffe.

Aronia-smoothie
4 dl mjölk
- Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare.
- Mixa slätt med en stavmixer.
- Drick och njut!

Höstig veggryta
1 st. burk kikärtor
1 st. burk thaigrytbas, red curry med pumpa
2 dl kokt korngryn
½ st. zucchini
1 st. morot
½-1 st. gul lök
1 st. liten bit vitkål
1 msk rapsolja
Färska örter ex oregano och gräslök salt peppar
- Öppna burkarna med kikärtor, häll dem i ett durkslag och skölj noggrant under rinnande vatten.
- Skär zucchinin i mindre bitar.
- Skölj, skala och skär slantar av moroten.
- Skala och hacka löken och vitkålen.
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Fräs lök och vitkål.
- Tillsätt kikärtor, zucchini och morot.
- Häll i thaigrytbasen.
- Låt koka upp och koka några minut tills morötterna börjat mjukna.
- Smaka av och krydda ev. mer med salt och peppar.
- Toppa med hackade färska örter precis innan servering.
- Koka korngrynet enlig anvisningen på förpackningen.
- Servera grytan med korngryn och ett gott bröd.
Rotsakssoppa
1 st. morot
½-1 st. gul lök
4 dl kokande vatten
3-5 st. tomater
1 msk rapsolja
1 st. grönsaksbuljongtärning
- Skölj och dela tomaterna.
- Skölj, skala och skär kålrot, morot och lök i tärningar
- Hetta upp en kastrull med olja i botten.
- Fräs löken som snabbast.
- Tillsätt alla rot- och grönsaker samt buljongtärningen och det kokande vattnet.
- Rör om och låt små koka i ca 5 minuter.
- Smaka av och krydda ev. mer.
- Mixa soppan slät med en stavmixer, späd den med lite mer vatten om den blir för tjock.
- Servera med en klick crème fraiche med smak av paprika och chili samt ett gott bröd.


Mangosmoothie
4 dl mango- och apelsinjuice
- Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare.
- Mixa slätt med en stavmixer.
- Drick och njut!

