Renskav med potatis, morötter och broccoli

300 gram renskav
2 dl creme fraiche
1 gul lök
½ dl rött vin
2-3 msk soja
1 msk rapsolja
1 tsk salt
½-1 tsk svartpeppar
potatis
morötter
broccoli
- Skala och finhacka löken.
- Fräs löken i oljan i en gryta/stor stekpanna. .
- Tillsätt renskav, stek skaven i några minuter,
- Tillsätt rött vin och creme fraiche, låt det koka ihop i några minuter.
- Salta och peppra.
- Smaka av och tillsätt soja efter eget smak och tycke.
- Låt koka någon minut. Servera med kokta potatisar, morötter och broccoli.
Kikärtsbiffar med vitkålsallad
Kikärtsbiffar (2 personer)
1 förpackning kikärtor ex Zeta ekologiska
2 morötter
150 gram fetaost
1-2 vitlökskylftor
1 msk rapsolja
ev salt och peppar
- Häll kikärtorna i ett durkslag, skölj dem under rínnande vatten.
- Skölj, skala och riv morötterna.
- Sätt kikärtorna och de rivna morötterna i en bunke, mixa med stavmixer.
- Finhacka vitlöken.
- Tillsätt vitlök och fetaost i bunken och blanda ordentligt.
- Smaka av, salta och peppra vid behov.
- Värm en stekpanna.
- Forma biffar och stek dem i olja i några minuter på var sida så biffarna får fin färg.
- Servera dem med en god vitkålsallad.
Vitkålsallad
½ vitkålshuvud
2 morötter
1 paprika
3 msk vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
2 krm svartpeppar
- Skölj och strimla vitkål, morötter och paprika, lägg dem i en skål.
- Blanda vitvinsvinäger, rapsolja och svartpeppar.
- Häll det över salladen och blanda ordentligt.
- Låt salladen stå svalt, gärna till nästa dag.
Kycklingsallad

2 st tillagade kycklingflieer
- Häll det kokande vattnet över couscousen, rör om och låt stå.
- Skär kycklingen i mindre bitar.
- Skölj och skär äpplet i mindre bitar, halvera tomaterna.
- Finhacka löken.
- Blanda allt i en skål.
- Servera gärna ett gott bröd till.

Morsdagslunch i solen

- Skölj och skär tomaterna och gurkan i mindre bitar.
- Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
- Blanda räkor, pasta, fetaost och grönsakerna.
- Servera gärna ett gott bröd till.

Rödbetssoppa
Rödbetssoppa (2 personer)
4 dl vatten
3 stora rödbetor
1 moröter
½-1 gul lök
1 buljongtärning
1 msk rapsolja
1 krm svartpeppar
ev lite salt
- Skala och skär löken i tunna skivor.
- Fräs de i rapsolja i en gryta.
- Skölj och skala rödbetorna och morötterna, skär dem i småbitar. Ju mindre desto snabbare blir de färdiga. Lägg detta i grytan.
- Tillsätt vatten, buljong, peppar och ev. salt.
- Låt soppan koka i ca 10 minuter, tills rotsakerna blivit mjuka.
- Vill du ha en slät soppa, mixa den med en stavmixer.
- Späd soppan med lite extra vatten om den känns för tjock.
- Häll upp i skålar och garnera med en klick yoghurt.
Nachos med räkor
Nachos med räkor
Tortillachips
Räkor
Avokado
Lime
Salsa
Riven ost
Fördela tortillachipsen i botten av en ugnsfast form.
Häll salsa över chipsen och toppa med riven ost.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 5 min, eller tills osten fått fin färg.
Häll räkorna i ett durkslag och låt dem rinna av.
Gröp ur avokadon med en sked och tärna den.
Blanda räkor och avokado försiktigt, pressa lite lime över.
Strö räk- och avokadoröran över de varma nachosen.
Frossa i grönsaker såsom tomat, paprika, majs och rödlök till nachosen. Gör gärna en guacamole av avokado, vitlök och creme fraiche och/eller en vitlöksdressing av vitlök, creme fraiche, salt och peppar.
Solskensfrukost






Blåbärsdröm
Blåbärsdröm (1 person)
2 dl yoghurt
1 dl kesella 1%
1 dl blåbär
1 tsk socker
- Blanda yoghurt och kesella, häll upp i ett glas.
- Rör ihop blåbär och socker.
- Toppa med rårörda blåbär.
Gratinerad tomat och zucchini

4 tomater
1 zucchini
½ röd chili
150 g mozzarella
1 tsk peppar
- Värm ugnen till 220 grader.
- Skölj tomaterna och zucchinin, skär dem i ½ cm tjocka skivor.
- Kärna ur chilin och finhacka den.
- Varva tomater och zucchini i en ugnsfastform, strö över chili, mozzarella och peppar.
- Ställ in i ugnen, grädda i ca 10 min eller tills mozzarellan fått lite färg.
- Servera till kött eller kyckling.
Lunchsallad
Sallader behöver inte innehålla fem olika bönor, sju olika salladssorter och åtta olika grönsaker för att vara god och mättande. Pastan som blev över från middagen, en bit salami, lite riven morot, en näve gröna ärtor och en klick vitlöksdressing fungerar lika bra som något annat som du har hemma.
Maggans lunchsallad:
- pasta
- quinoa
- skinka
- avokado
- majs
- paprika
- purjolök
- röd lök
- keso

Bönburgare

- Öppna förpackningen med svarta bönor, skölj dem under rinnande vatten.
- Skala och riv moroten grovt.
- Skala och hacka löken. Spara några ringar till serveringen.
- Blanda svarta bönor, riven morot och lök i en skål.
- Mixa med stavmixer tills du fått en pasta.
- Forma burgare.
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Stek burgarna några minuter på varje sida.
- Servera med bröd och lökringar.


En miss som blev succe

- Blanda kesella och lingonsylt.
- Servera i glasskålar.
- Dekorera med hela lingon om du har.

Matigaplättar som mättar

- Blanda mjölk, vetemjöl, ägg, olja och salt väl i en bunke.
- Rör om tills smeten är slät.
- Finhacka chilin. Ta bort kärnorna om du inte vill att det ska bli så starkt.
- Öppna förpackningen med linser, häll av vattnat och skölj väl under rinnande vatten.
- Öppna majsburken, häll bort vattnet.
- Tillsätt majs, röda linser och chili.
- Blanda väl.
- Hetta upp en stekpanna.
- Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
- Grädda plättarna några minuter på varje sida.
- Servera med en keso- och tomatsallad.



Sol ute sol inne...

- Koka upp vattenet.
- Häll i grynen och saltet.
- Knäck i äggen, rör om.
- Låt koka några minuter, rör om.
- Servera gröten med sylt och solroskärnor, med eller utan mjölk.


Bacon och stekt potatis

4-6 st kalla kokta potatisar
1 paket bacon
- Klipp baconen i mindre bitar, knaperstek dem i en het stekpanna.
- Häll bort baconfettet.
- Stek de frysta grönsakerna i stekpannan med olja i.
- Skiva potatisen i mindre bitar.
- Tillsätt dem i stekpannan och stek tills de fått lite färg.
- Blanda i baconen.
- Smaka av, salt och peppra om du tycker att det behövs.
- Ät och njut!

Varför ska man slänga baconfettet?
- fet mjölk och fil
- smör och Bregott
- ost
- feta kött- och charkprodukter såsom korv och bacon
- grädde, glass och bakverk
- olivolja och oliver
- rapsolja
- mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter
- avokado
- kyckling
- fet fisk såsom lax, makrill, sill, strömming och sardiner
- rapsolja
- sesamfrö och sesamfröolja
- linfrö och linfröolja
- valnötter
Exotisksmoothie
- Skala frukterna och skär dem i bitar, lägg dem i en tillbringare.
- Mixa med en stavmixer tills smoothien är slät.
- Om du tycker att den är för tjock, häll i lite kallt vatten eller några isbitar som du låter smälta innan du dricker smoothien.
Hjärtegott

Hjärtegott


Snabbpytt

Snabbpytt (2 personer)
- Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar.
- Skär korven i ca 1 cm tjocka skivor.
- Häll bort vattnet från majsen.
- Hetta upp en stekpanna med oljan i.
- Tillsätt grönsakerna, korven och majsen.
- Stek i några minuter, rör om.
- Smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt och/eller peppar.
- Servera gärna med en klick turkisk eller grekisk yoghurt om du har.

